تعریف ریسک سیستمی در سیستم مالی یک کشور

blank**خیلی خوشحالم میکنی آخر مطلب نظرت رو بگی. مرسی 😉

 دانلود فایل ویدیویی

تعریف ریسک سیستمی 

ریسک سیستمی، ریسک از بین رفتن کل سیستم پس از سقوط یکی از شرکت کنندگان یا اعضای آن سیستم است. تعریف خیلی خوبی در این مورد از ویکیپدیا براتون آوردم.

ریسک سیستمی در دانش مالی، به معنای احتمال سقوط ناگهانی، در کل یک سیستم مالی می‌باشد. این ریسک می‌تواند منجر به بی‌ثباتی یا آشوب در بازارهای مالی گردد. موضوع مهم دیگر در بحث ریسک سیستمی، سرایت ریسک است؛ که به معنی احتمال گسترش تغییرات مهم اقتصادی در یک کشور، به کشورهای دیگر می‌باشد.

سرایت به دو نوع سرایت طرف معامله و سرایت اطلاعات، طبقه ‌بندی می‌شود. هر یک از انواع سرایت در بازار مالی مورد نظر، در نهایت به سمت ریسک سیستمی هدایت خواهد شد.

حتما بخوانید: بازار تبادل ارزهای خارجی – فارکس

بحران‌های بانکداری دهه‌های پیش و در رأس آن‌ها بحران مالی ۲۰۱۲–۲۰۰۷، سبب شد تا بحث ریسک سیستمی در بازارهای مالی، مورد توجه سیاست ‌گذاران کلان اقتصادی، قرار گیرد.

حالا بیاید یک سیستم بانکی در یک کشور که دارای ۵۵ بانک می باشد را فرض کنیم. پنج بانک بزرگ با سهم بازار هر کدام ۱۰ درصد و ۵۰ بانک بسیار کوچکتر که هر کدام ۱ درصد از سهم بازار را دارد.

دانلود فایل صوتی

اگر بانکی سقوط کند سریعا می توان ۲ فاکتور ریسک را شناسایی کرد. بانک هایی که با بانک سقوط کرده تجارت می کردند، دچار ضرر و زیان هایی می شوند. سپرده گزاران ممکن است بترسند و کلا اعتماد خود را از بانک ها برداشته  و سپرده های خود را از آنها خارج کنند.

در سناریو فرضی ما در صورت سقوط یکی از بانک های کوچک،  به احتمال زیاد سیستم بانکی آسیب آنچنانی نخواهد دید.

حتما بخوانید: چرا دوره رکود اقتصادی آمریکا اتفاق افتاد؟

البته توجه داشته باشید که یک درصد از سهم بازار یک کشور توسعه یافته مبلغ بسیار زیادی با تعداد صفر های بالا می باشد و اتفاقاتی که بعد از ورشکستی این بانک های کوچک می افتد تاثیر زیادی روی بانک های دیگر و جامعه می گذارد اما در مقیاس کشوری که به موضوع نگاه کنیم، سقوط یک بانک کوچک در ریسک سیستمی ، آسیب جدی ای به سیستم مالی و بانکی آن کشور وارد نمی شود.

اما اگر یکی از پنج بانک با ۱۰ درصد سهم، ورشکسته شود. احتمال از بین رفتن کل سیستم بانکی بسیار افزایش می یابد، نه ۱۰۰% اما بسیار محتمل است. این بانک های بزرگ از نظر سیستمی اهمیت داشته و بزرگت تر از آن هستند که ورشکسته گردند.

و به همین علت، دولت ها هر کاری برای زنده نگه داشتن این بانک ها خواهند کرد. بعد از دوره رکود اقتصادی بزرگ، دولت ها نه تنها بانک ها  بلکه شرکت های بیمه مانند ای آی جی و شرکت های خودروسازی مانند جنرال موتورز را از خطر ورشکستگی نجات دادند.

ولی در ریسک سیستمی ، یک سوال مهم باقی می ماند

آیا این برخوردها و کمک های خاص به سازمانها و نهادهای سیستمی با اهمیت، از نظر اخلاقی صحیح است؟

بله صحیح است. شما تصور کنید بانکی که ۱۰ درصد اقتصاد یک کشور را در دست خود دارد، بدون شک در پروژه های خیلی بزرگ و وسیع هم شریک بوده و با سازمان ها و شرکت های بزرگ و کوچک تعاملات بسیار زیادی داشته و جامعه هم سپرده های کلانی در این بانک ذخیره کرده اند.

با ایت تعاریف واضحه که با ورشکستی این بانک ها نه تنها دولت بلکه تمام مردم آن کشور هم تحت تاثیر این اتفاق قرار خواهند گرفت و همون طور که همه ما میدونیم، این بحران ها پس لرزه های شدیدی در فرهنگ، سیاست و اخلاق و خلق و خوی تمام مردم آن کشور می گذارد.

حتما بخوانید: یارانه یا همان سوبسید چیست؟
حتما بخوانید: نظریه بازی ها در اقتصاد چیست؟
حتما بخوانید: اختراع پول کاغذی و ارتباط آن با طلا

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

blankشاید از اینا هم خوشت بیاد 😉