انواع هورمون های مرد و زن + عملکرد و تاثیر آنها در بدن + ویدیو

blank**خیلی خوشحالم میکنی آخر مطلب نظرت رو بگی. مرسی 😉

دانلود فایل ویدیویی

تاحالا با انواع هورمون های بدن و عملکرد آنها فکر کرده بودی؟ در طول دوران زندگی ما بدن چند دوره شگفت انگیز تحول را تجربه می‌کند:

  • ما رشد می‌کنیم،
  • بلوغ را تجربه می‌کنیم،
  • و خیلی از ما تولید مثل می‌کنیم.

در پشت صحنه اما، دستگاه غدد درون ریز ما برای هدایت این تغیرات دائماً در فعالیت است.

به موازات رشد و بلوغ جنسی، این دستگاه تنظیم همه چیز، از خواب، تا آهنگ ضربان قلب شما ر‌ا در‌دست دارد و تأثیر خود را بر تک تک سلول‌های شما به مرور افزایش می‌دهد.

برای انجام این کار، این دستگاه برتعامل بین سه ارگان استوار است:

  • غدد
  • هورمون‌ها
  • و میلیاردها گیرنده سلولی

اول، چندین غده تولید هورمون می‌کنند: سه تا درمغز. و هفت عدد دیگر در باقی بدن.

انواع هورمون ها

به روش‌های مختلفی می‌توان انواع هورمون ها را تقسیم‌بندی کرد بر اساس ساختار، اندام تولیدکننده یا محل ترشح

  • بر اساس ساختار مولکولی در بدن انسان چهار نوع کلی انواع هورمون ها وجود دارد: هورمون‌های استروییدی مانند هورمونهای جنسی، آمینو اسیدی، هورمونهایی که از اسیدهای چرب مشتق می‌شوند و هورمون‌های پپتیدی. گیرنده‌های هورمون‌های آمینو اسیدی در روی سلول‌های هدف قرار دارد و گیرنده‌های هورمون‌های استروییدی در سطح سلول قرار دارند.
  • بر اساس اندام تولیدکننده انواع هورمون ها در بدن انسان مانند: هورمونهای هیپوفیزی، هورمونهای تیروئیدی، هورمونهای غده فوق کلیوی، هورمونهای جنسی و …
  • بر اساس محل ترشح: غدد درونریز مانند هیپوفیز، هیپوتالاموس و تیروئید فوق کلیه، معده دوازدهه(ابتدای روده باریک)اپی فیز، کبد تخمدان ها در زنان، غدد برون ریز مانند غدد بزاقی، اشکی و پستان(درزنان) و پانکراس و کبد و بیضه ها (در مردان).

انواع هورمون های مرد و زن + عملکرد و تاثیر آنها در بدن

انواع هورمون ها در کدام قسمت بدن تولید و ترشح می شوند

هیپوفیز: که در واقع غذه هورمونی ارشد بدن هست و رشد و عملکرد و میزان ترشح بقیه غدد رو کنترل میکنه

هیپوتالاموس: انواع هورمون ها یی تولید میکنه که دمای بدن، گرسنگی، موود و ترشح هورمون های غدد دیگر مثل میل جنسی، خواب و تشنگی رو کنترل میکنه

تالاموس: سراتونین و ملاتونین رو ترشح میکنه. هورمون هایی که روی الگوی خواب ما تاثیر می گذارند

تیروئید: هورمون هایی تولید میکنه که میزان استفاده بدن از انرژی یا همان کالری ها رو کنترل می کنه و همینطور هورمون هایی ترشح میکنه که سرعت تپش قلب رو هم کنترل میکنه

آدرنال: انواع هورمون های جنسی و کورتیزول رو تولید و ترشح می کنه که به شما برای واکنش به استرس و افزایش تمرکز  و خیلی عملکرد های دیگه کمک می کنه

بیضه(مرد): اسپرم و هورمون تستسترون تولید میکنه که همان هورمون مردانه نام داره

تخمدان(زن): اینجا هورمون های تستسترون، پروگسترون و استروجن یا همان هورمون زنانه تولید می شه

غده پانکراس: انسولین تولید میکنه که باعث کاهش قند خون میشه

غده طیموس: سلول های «تی» یاهمان سلول هایی که برای تکامل سیستم ایمنی بدن استفاده می شوند، در این غده رشد می کنند

غدد پاراتيروئيد: میزان کلسیم موجود در خون و استخوان ها را کنترل میکنه

تعدادی از مهمترین هورمون هایی که بدن ما تولید میکنه

تستسترون: هرمون جسنی اصلی در مردان است. باعث افزایش و رشد حجم غضلانی، قدرت و افزایش چگالی استخوان ها، کلفتی صدا و رشد ریش در مردان می شود

استروجن: هرمون جسنی اصلی در بدن زنان. این هورمون در زنان باعث دوره پریود ماهانه، بلوغ و رحم را برای باردار شدن آماده می کنه

پروگسترون: یک نوع هورمون جنسی در زنان بوده و مانند استروجن، به مدیریت دوره پریود ماهانه می پردازه

کوزتیزول: به شما برای واکنش به استرس و افزایش تمرکز  و خیلی عملکرد های دیگه کمک می کنه

انواع هورمون های تیروئیدی: میزان استفاده بدن از انرژی یا همان کالری ها رو کنترل می کنه و همینطور انواع هورمون هایی ترشح میکنه که سرعت تپش قلب رو هم کنترل میکنه

ملاتونین: هورمونی که روی الگوی خواب شبانه تاثیر می گذاره

چگونه انواع هورمون‌ ها روی بدن انسان تاثیر می‌گذارند؟

هر یک از آن‌ها با شبکه‌ای از رگ‌ها محصور شده‌اند که از آن‌ها مواد مورد نیاز برای تولید ده‌ها هورمون را استخراج می‌کنند.

سپس این هورمون‌ها در مقادیر اندک به جریان خون پمپ می‌شوند. از اینجای کار، هر هورمون باید گروهی از سلول‌های هدف را پیدا کند تا بتواند در آن‌ها تغییر ایجاد کند.

برای انجام این کار، گیرنده‌ها، که در واقع پروتئین‌های مخصوصی در درون یا سطح سلول‌ها هستند به هورمون‌ ها کمک می‌کنند. گیرنده‌ها، انواع هورمون‌ ها را در حال گذر شناسایی می‌کنند و به آن‌ها می‌چسبند.

در این مرحله، ترکیبات آن گیرنده هورمون باعث بروز تاثیراتی می‌شود که فرایندی خاص درون سلول را کند یا تند می‌کنند تا نهایتاٌ رفتار سلول را تغییر دهند.

هورمون‌ها با تاثیر بر میلیون‌ها سلول در آن واحد و در واحد‌های دقیق و منظم، دستگاه غدد درون ریز تاثیر گسترده‌ای بر بدن می‌گذارد.

برای مثال تیروئید و دو هورمون محصولش را در نظر بگیرید: ترای‌ایودوتایرنین و تیروکسین. این هورمون‌ها به بیشتر سلول‌های بدن سر می‌زنند و بر سرعت مصرف انرژی و عملکرد آن‌ها تاثیر می‌گذراند و در نتیجه باعث تنظیم همه چیز از نرخ تنفس، ضربان قلب، دمای بدن تا سیستم گوارش می‌شوند.

انواع هورمون‌ ها همچنین بعضی از مشهودترین وآشناترین تغییرات را در زمان بلوغ دارند.

در مردان، بیضه‌ها شروع به ترشح تستوسترون می‌کنند که به مرور باعث رشد اندام جنسی، به وجود آمدن موی صورت، کلفت شدن صدا و قد کشیدن می‌شود.

در زنان ترشح استروژن از تخمدان‌ها نشانه شروع بلوغ است و به تکامل بدن کمک می‌کند. لگن پهن‌ترمی‌شود، پوشش رحم ضخیم‌تر می‌شود و بدن آماده قائدگی و حاملگی می‌شود.

اشتباه رایج در مورد سیستم غدد درون ریز این است که هورمون‌هایی تنها زنانه یا مردانه هستند. اما درواقع در بدن زنان و مردان هم استروژن و هم تستوسترون وجود دارد، فقط با میزان متفاوت.

هر دو هورمون به همراه بیش از ده هورمون دیگر در حاملگی نقش دارند و از رشد جنین اطمینان حاصل می‌کنند، امکان زایش را فراهم می‌کنند و به تغذیه نوزاد توسط مادر کمک می‌کنند.

تغییرات دوره‌ای در هورمون‌ها به نوسانات حالات و احساسات هم مرتبط است و علت آن این است که هورمون‌ها می‌توانند برعملکرد بعضی از فعل و انفعالات شیمیایی در مغز تاثیر بگذارند، مانند سروتونین.

وقتی تولید مواد شیمیایی تغییر می‌کند ممکن است باعث تحول حالات واحساسات شوند، اما به معنی این نیست که هورمون‌ها قدرت نامحدودی بر ما دارند. هرچند که عموماً آن‌ها را به چشم اصلی‌ترین محرک رفتارمان می‌بینیم، که ما را به اسیری دربند تأثیراتشان تبدیل می‌کنند، مخصوصاً در زمان بلوغ.

اما تحقیقات نشان می‌دهند که رفتارما تحت تأثیر عوامل مختلفی شکل می‌گیرد، از جمله مغز و پیام‌رسان عصبی آن، هورمون‌ها، و فاکتور‌های مختلف اجتماعی.

اصلی‌ترین کارکرد سیستم غدد درون ریز، تنظیم فرایند‌های بدن ماست نه کنترل آن است. اما گاهی بیماری‌ها، استرس، و حتی رژیم غذایی می‌توانند این فرایند را مختل کنند، و در تغییر مقدار انواع هورمون‌هایی که این غده‌ ها ترشح می‌کنند یا بر تغییر شیوه پاسخ‌دهی سلول‌ها تأثیر بگذارند.

دیابت یکی از رایج‌ترین اختلالات هورمونی است، که به علت ترشح ناکافی انسولین از پانکراس ایجاد می‌شود. هورمونی که میزان قند خون را مدیریت می‌کند.

کم‌کاری و پر‌کاری تیروئید زمانی اتفاق می‌افتد که غده تیروئید مقدار بسیارکم یا بسیار زیادی هورمون تیروئید ترشح می‌کند. وقتی میزان هورمون تیروئید کم باشد باعث کاهش ضربان قلب، خستگی، و افسردگی می‌شود. و وقتی میزان هورمون تیروئید زیاد باشد باعث کاهش وزن، بیخوابی، و تحرّک پذیری بالا می‌شود.

ولی در بیشتر مواقع،  سیستم غدد درون ریز موفق به تثبیت تعادل در بدن‌مان می‌شود.

و با این تنظیمات دائمی موجب تغییراتی می‌شود که نهایتاً به تشکیل خصیصه‌های ذاتی ما کمک می‌کنند.

انواع هورمون های مرد و زن + عملکرد و تاثیر آنها در بدن

امبدوارم از این مطلب در مورد انواع هورمون ها و عملکرد و تاثیر آنها در بدن انسان استفاده کرده باشید

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

5 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

blankشاید از اینا هم خوشت بیاد 😉