تاثیر شکر بر مغز چیست؟ ۵ اثر خیلی مهم و باور نکردنی شکر بر مغز

blank**خیلی خوشحالم میکنی آخر مطلب نظرت رو بگی. مرسی 😉

دانلود فایل ویدیویی

بررسی تاثیر شکر بر مغز

بیسکویت، کلوچه، آبنبات کیک، بستنی قیفی. دهانت آب افتاد؟ ایا ولع خوردن دسر دارید؟ چرا؟ در مغز چه اتفاقی می افتد که مقاومت در برابر غذاهای شیرین را خیلی سخت می‌کند؟ جدا تاثیر شکر بر مغز انسان چیست؟ مغز انرژی بیشتری نسبت به هر عضو دیگری در بدن انسان استفاده می کند و گلوکز، منبع سوخت آن است.

اما چه اتفاقی می افتد زمانی که مغز در معرض مقدار بیش از قند قرار می گیرید؟ تاثیر شکر بر مغز چقدر مهم است؟ در این مورد، بیشتر قطعا بهتر نیست.

قند یک اصطلاح کلی برای تعریف مجموعه‌ای از مولکول‌ها به نام کربوهیدرات هاست، و این در غذای ها و نوشیدنی‌های بسیار زیادی پیدا می‌شود. تاثیر شکر بر مغز بوسیله تجزیه و جذب شکر و کربوهیدرات های آن بوجود می آید.

در مغز، شکر اضافی، مهارتهای شناختی و کنترلی حرکتی را تحت تاثیر قرار می دهد (نیاز و ویار به قند بیشتر).

شکر زیاد دارای تأثیرات “مخدر مانند” در مرکز پاداش مغز است. دانشمندان پیشنهاد کرده اند که غذاهای شیرین – همراه با مواد غذایی شور و چرب – می تواند اثراتی اعتیاد مانند در مغز بوجود آورد، باعث شود که ناگهانی کنترل خود را از دست بدهیم و همچنین افزایش وزن را نیز با خود به همراه دارد.

این احساس نیاز بیشتر به قند و تاثیر شکر بر مغز در انسان های اولیه خیلی مهم بود چون آنان با خوردن میوه های شیرین احساس نیاز بیشتری به آن پیدا می کردند و حتی باعث ادامه بقای انسان های اولیه هم می شد.

اما این موضوع در دنیای امروزی کمی فرق دارد. ما نیاز به شکار غذای خود نداریم و به راحتی می توانیم از سوپر مارکت محل، گوشت و شکر و انواع مواد غذایی مختلف را تهیه کنیم. پس امروزه تاثیر شکر بر مغز بیشتر از مفید بودن به سمت مخرب بودن سوق پیدا کرده است.

با توجه به اعتیادی که مصرف شکر برای مغز بوجود می آورد، واقعا کنترل این ویار ها نیاز به کنترل بر حوس و غریزه های ذاتی خودمان است. به طور مثال کسی که یک گاز بستنی می خورد و دیگر نمیخورد واقعا باید اراده خیلی بالایی داشته باشد 🙂

دانلود فایل صوتی

فقط به برچسب شیرنی مواد غذایی که می‌خرید نگاه کنید.
  •  گلوکوز
  •  فراکتوز،
  •  ساکاروز،
  •  مالتوز،
  •  لاکتوز،
  •  دکستروز
  •  و نشاسته

همه اینها شکل هایی از قند هستند. همینطور شربت ذرت، آبمیوه،  شکر خام و عسل سرشار از فروکتوز هستند، و وجود قند تنها در آبنبات و دسر نیست، این به سُس گوجه‌ فرنگی، ماست، میوه خشک، آب طعم‌دار و یا غلات بصورت انرژی بار نیز اضافه می‌شوند.

حتما بخوانیدتاثیر استرس بر مغز و بدن چیست؟

چونکه قندها همه جا هستند، بسیار مهم است که بفهمیم تاثیر شکر بر مغز چیست.

چه اتفاقی می‌افتد وقتی که قندی را در دهان‌تان می‌گذارید؟

آیا خوردن کمی قند باعث می‌شود که قند بیشتری طلب کنید؟ حالا تاثیر شکر بر مغز را با هم بررسی می کنیم.

پاسخ پاداش در مغز

در انسان ها، تشخیص داده شده است که مواد غذایی با قند بالا، مناطق مغز را که مربوط به واکنش پاداش است را فعال کرده و موجب احساس گرسنگی و حس نیاز شدیدتری در مقایسه با به غذاهای با قند کم می شود.

غذاهایی که موجب افزایش بیشتر گلوکز خون می شوند، باعث می شوند که مغز، اعتیاد بیشتری به قند پیدا کند.

مطالعات مربوط به فعالیت مغزی شواهدی را ارائه می دهند که از این ایده حمایت می کنند که overeating یا همان حالت هایپری، سیستم پاداش مغز ما را تغییر می دهد و پس از آن، مغز ما بیشتر از قبل به حالت overeating رانده می شود.

این فرایند همان است که تحمل در ارتباط با اعتیاد را پایه ریزی می کند. با گذشت زمان، مقادیر بیشتری از این ماده برای رسیدن به همان سطح پاداش قبلی لازم است.

گلوکز بالا و مغز شما

افزایش گلوکز خون باعث عوارض خونریزی می شود. آسیب های رگ های خون علت اصلی عوارض عروقی دیابت است که منجر به مشکلات دیگری مانند آسیب رساندن به رگ های خونی در مغز و چشم ها، که باعث ایجاد بیماری های رتینوپاتی می شوند. مطالعات دیابتی های درازمدت نشان دهنده آسیب پیشرونده مغز است که منجر به نقص در یادگیری، حافظه، سیستم کنترلی حرکتی بدن و غیره می شود.

قرار گرفتن در معرض سطوح بالای گلوکز، توانایی ذهنی را کاهش می دهد، زیرا سطح HbA1c بالاتر، با میزان بیشتر انقباض مغز مرتبط است. حتی در کسانی که دیابت ندارند، مصرف قند بیشتر با نمرات پایین تر در آزمون های عملکرد شناختی و تست های حافظه ای و قدرت ذهنی رابطه مستقیم دارد. به نظر می رسد این اثرات ناشی از ترکیبی از حالت هیپرگلیسمی، فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و افزایش کلسترول خون است.

حتما بخوانید: مغز سالم، ۶ روش ساده و روزمره برای سلامت پادشاه بدن

پروسه تاثیر شکر بر مغز و بدن

کمی برشتوک یا همان سیریال Cereal بخورید.

شکر موجود در آن گیرنده های طعم شیرین که پرزهای چشایی در دهان تان هستند را فعال می کند. این گیرنده‌ها پیامی را به ساقه اصلی مغز می‌فرستند، و از آنجا، بصورت شاخه ای به بسیاری بخش های جلویی مغز پخش می شود، که کرتکس مغز یکی از آنهاست.

بخش‌های مختلف کرتکس طعم‌های مختلف را پردازش می‌کنند: تلخی، شوری، خوش طعمی و موضوع مورد نظر ما، شیرینی.

از اینجا، این پیام سیستم پاداش مغز را فعال می‌کند و تاثیر شکر بر مغز شروع می شود. سیستم پاداش مغز مجموعه ای از فعالیت های الکتریکی و شیمیایی در سراسر مناطق مختلف مغز هست. یک شبکه پیچیده است، اما برای پاسخ دادن به سوال ناخودآگاهی کمک می‌کند: آیا باید باز هم بخورم؟

آیا هنگامی که کیک شکلاتی مادر بزرگ را می‌خورید این احساس خوب دوست داشتنی را دارید؟

این سیستم تحریک کننده ذائقه شماست که می‌‌گوید: ” مووووم بله!” و این تنها با خوراکی فعال نمی‌شود. تاثیر شکر بر مغز فقط توسط شیرینی جات مثل کیک و کلوچه مشخص نمی شود و عوامل دیگری هم این حس را می توانند در بدن انسان بوجود آورند مانند:

  • – رفتارهای جمعی
  • – رفتارهای جنسی
  • – مواد مخدر

چند مثال کوچکی هستند برای فعال کردن سیستم پاداش مغز.

اما بیش از حد فعال کردن این سیستم پاداش مغزی یکسری اتفاقات بد را در بدن ایجاد می‌کند:

  • از دست دادن کنترل
  • ولع در خوردن
  • افزایش مقاوت بدن در برابر قند.

برای بررسی بیشتر تاثیر شکر بر مغز ،اجازه دهید که به خوردن کمی برشتوک برگردیم.

برشتوک به داخل معده شما رفته و در نهایت وارد روده ها می شود. و حدس بزنید چه می‌شه؟ در آنجا نیز گیرند‌های قند وجود دارد.

آنها پرزهای چشایی نیستند، اما پیام به مغز میفرستند که تو سیر هستی یا اینکه بدن شما باید انسولین بیشتری تولید کند. تا با قند اضافی که شما خوردید مقابله کند.

واحد ارزشی سیستم پاداش ما دوپامین هست. یک ماده مهم شیمیایی یا ناقل عصبی.

در ناحیه جلویی مغز تعداد زیادی گیرنده دوپامین وجود دارد. اما آنها بطور یکسان توزیع نشده‌اند. برخی از مناطق شامل خوشه متراکم از گیرنده‌هاست، و این نقاط متراکم دوپامین بخشی از سیستم پاداش مغز هستند.

مواد مخدری مانند الکل، نیکوتین، و هروئین دوپامین ها را بسیار فعال می‌کنند، که منجر میشود که برخی از مردم به طور مداوم در جستجوی آنها باشند، به عبارت دیگر، معتاد می‌شوند. قند و تاثیر شکر بر مغز و بدن با آزاد شدن دوپامین در بدن انجام می شود، 

حتما بخوانید: اهمیت خواب برای سلامت بدن، مغز و حافظه

۵ اثر منفی خیلی مهم شکر بر مغز

علاوه بر فشار خون بالا، افزایش کلسترول، دستکاری در سیستم کنترلی حرکتی، بیخوابی و خیلی اتفاقات دیگه، چند مورد خیلی مهم از اثراث قدر در مغز و قدرت آن هست که اینجا براتون آوردم:

۱- افزایش ولع و ویار برای خوردن شکر بیشتر

وقتی شکر را می چشید، گیرنده های زبان شما فعال شده و سیگنال ترشح دوپامین را به مغز می دهند با تکرار خوردن شکر، اعتیاد به دوپامین بوجود می آید و ولع شما را برای خوردن شکر بیشتر، بیشتر می کند.

۲- با قدرت حافظه شما بازی می کند

خوردن میزان بیش از حد شکر باعث بوجود آمدن مقاومت انسولین در بدن می شود که کار آن، ایجاد تعادل میزان شکر در خون می باشد. وقتی انسولین پایین بیاید، در قدرت حافظه هم تاثیر بدی می گذارد.

۳- در توانایی یادگیری شما اختلال بوجود می آورد

شکر با آزاد کردن رادیکال های آزاد، در قدرت بوجود آوردن ارتباطات جدید در مغز اختلال بوجود می آورد. میزان زیاد شکر از بوجود آمدن این مسیر های ارتباطی در مغز شما جلوگیری می کند

۴- افسردگی و استرس را تشدید می کند

شکر می تواند اختلالات مودی را با سوء استفاده از ذخایر ویتامین B بوجود آورد و دسترسی گیرنده های کرومیو را محدود کند که باعث تشدید بی قراری ، افسردگی و اختلالات مودی می شود

۵- ریسک ابتلا به آلزایمر را تشدید می کند

مصرف زیاد شکر در رژیم غذایی روزانه در فعالیت های مغز اختلال بوجود می آورد و در طولانی مدت می تواند ریسک ابتلا به بیماری آلزایمر را بیشتر کند.

قند یک اصطلاح کلی برای تعریف مجموعه‌ای از مولکول‌ها به نام کربوهیدرات هاست، و این در غذای ها و نوشیدنی‌های بسیار زیادی پیدا می‌شود. تاثیر شکر بر مغز بوسیله تجزیه و جذب شکر و کربوهیدرات های آن بوجود می آید.

 

حتما بخوانید: ضرر های سیگار برای بدن – توضیح کامل

مقایسه تاثیر شکر و مواد مخدر بر سیستم پاداش مغز

فرض کنیم شما گرسنه هستید و تصمیم دارید که غذای متعادل و مناسبی بخورید. شما می‌خورید، و سطح دوپامین شما در سپستم پاداشی متراکم مغز بالا می رود. اما اگر شما هر روز غذای مشابهی را بخورید، سطح بالا رفتن دوپامین کم و کمتر می‌شود، و در نهایت از بین میروید. برای مثال، بروکلی، که احتمالا بیانگر اینه که چرا خوراندن سبزیجات به کودکان بسیار دشوار است.

 هنگامی که موضوع غذا مطرح می‌شود، مغز تکامل یافته تا توجه بیشتری به غذای جدید و یا طعم و مزه جدید بکند.

چرا؟

به دو دلیل: اول برای تشخیص غذاهایی که بد هستند و فاسد شده اند و دوم اینکه، هر چه تنوع بیشتری در برنامه غذایی‌مان داشته باشیم. احتمال اینکه مواد غذایی که نیاز داریم را دریافت کنیم بیشتر خواهد شد.

برای اینکه تنوع غذایی را بالا نگه‌ داریم، باید قادر باشیم که غذایی جدید را تشخیص دهیم، و مهم تر از آن اینکه، ما نیاز به حفظ خوردن غذاهای جدید را داریم و به همین دلیل است که سطح دوپامین کاملا پائین میاید هنگای که یک خوراکی خسته‌ کننده می‌شود. خُب حالا برگردیم به غذا.

اگر شما بجای غذای سالم و متعادل، غذای سرشار و غنی از قند را بخوردید چی؟

اگر شما به ندرت قند بخورید و یا اینکه غذای زیادی در هر وعده نخورید تاثیر شکر بر مغز ، اثر مشابهی مثل غذای متعادل خواهد داشت. اما اگر خیلی زیاد بخورید، عکس العمل دوپامین به سطح مناسب نخواهد رسید.

به عبارت دیگر، خوردن قند زیاد احساس پاداش را تداوم می بخشد و تاثیر شکر بر مغز کمتر نمی شود. و بدین ترتیب، قند رفتاری مشابه مواد مخدر خواهد داشت. و به همین دلیل است که بعضی از افراد به خوراکی‌های شیرین و قندی معتاد می شوند.

قند یک اصطلاح کلی برای تعریف مجموعه‌ای از مولکول‌ها به نام کربوهیدرات هاست، و این در غذای ها و نوشیدنی‌های بسیار زیادی پیدا می‌شود. تاثیر شکر بر مغز بوسیله تجزیه و جذب شکر و کربوهیدرات های آن بوجود می آید.

حتما بخوانید: اعتیاد به موبایل را با این ۷ روش ساده از بین ببر

نتیجه گیری نهایی

خُب، دوباره به تمامی قندهای متفاوت فکر کنید. هریک از آنها منحصر بفرد هستند،

هر بار که هر کدام از این قندها را میخورید، تاثیر زنجیره ای متناوبی در مغز ایجاد کرده که احساس پاداش را بوجود می آورد. بیش از حد خوردن، و بکرات خوردن، باعث تشدید تاثیر شکر بر مغز و ایجاد فعالیت زیاد دوپامین خواهد شد.

هر شکر اضافه شده در غذای ما خطرناک است. ما می توانیم با میوه های تازه به جای شکر های تصفیه شده، از این خطرات جلوگیری کنیم.

دیگر شیرین کننده های متمرکز مانند آگوا، عسل و شربت سیروپ، به همان اندازه دارای قند هستند.

ما میتوانیم با خوردن میوه های تازه، شیرینی رضایت بخش، فیبر میوه، آنتی اکسیدان ها و فیتو شیمیایی ها که موجب افزایش قند در جریان خون شده و جلوه های منفی آن را محدود می کند، لذت ببریم.

با این کار در طولانی مدت، اعتیاد ما و تاثیر شکر بر مغز کمتر خواهد شد و ما میتوانیم از زندگی سالم تری لذت ببریم.

بله، بدین ترتیب، خوردن زیاد قند می‌تواند اثرات اعتیادآور در مغز داشته باشد،

اما یک برش کیک هر از چند گاهی آسیبی به شما نمی‌زند.

حتما بخوانید: ۲۰ مواد غذایی مفید برای تقویت مغز ، حافظه و تمرکز

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

blankشاید از اینا هم خوشت بیاد 😉