انواع استرس و عوامل استرس زا را بشناسید + بهترین روش های کاهش استرس

blank**خیلی خوشحالم میکنی آخر مطلب نظرت رو بگی. مرسی 😉

آیا تا به حال در شرایطی قرار گرفته اید که لیست کارهایی که باید انجام دهید به نظر بی نهایت می رسد و زمان به سرعت می گذرد? آیا در خواب بی قرار هستید? کج خلق و دمدمی مزاج شدید و چیزهای کوچک را فراموش می کنید؟ و یا احساس دلگیری و تنهایی می کنید؟ نگران نباشید، احتمالا شما فقط استرس دارید. در این پست می پردازیم به اینکه استرس چیست و چگونه روی ما تاثیر می گذارد؟ انواع استرس و عوامل استرس زا را بررسی می کنیم. باید بهتون بگم که این مطلب جامع و طولانی هست و از همه زوایا به معقوله استرس نگاه می کنه. اینجا ما در مورد سرفصل های زیر صحبت می کنیم:

حتما بخوانید: هر روز باهوش تر از دیروز

استرس چیست؟

استرس شرایطیست باعث یک پاسخ بیولوژیکی خاصی در بدن می گردد. زمانی که چیزی شما را تهدید می کند یا با چالشی روبرو می شوید، مواد شیمیایی و هورمون های مختلفی در بدنتان جاری می گردد. استرس پاسخ رفتاری “جنگ یا فرار” (Fight or Flight) را ایجاد می کند تا شما یا به مقابله یا جنگ با عوامل استرس زا (Stressor) بروید یا از آن دور شوید.

دانلود فایل ویدیویی

معمولا با از بین رفتن عامل استرس زا، میزان استرس شما کاهش و در نهایت از بین میرود. البته استرس مزمن و بیش از حد می تواند تاثیرات منفی بلند مدتی روی سلامت شما بگذارد. همینطور اگر در اثر عوامل مختلف این پاسخ رفتاری با کوچکترین عاملی ایجاد گردد یا عوامل استرس زای متعددی در بازه زمانی کوتاهی بر شما اعمال شوند نیز خطرات مختلفی سلامتی فیزیکی و روانی شما را تهدید خواهد نمود.

انواع استرس همینطور در زمینه ها و شرایط مختلف با تعریف های مختلفی ارایه شده است. مثلا تعریف ریچارد لازروس از استرس و عوامل استرس زا در زمینه مدیریت منابع به شرایط یا احساسی گفته می شود که فرد از لحاظ ادراکی بر این باور است که مجموع انتظارات از وی فراتر از امکانات و توانمندی های اوست.

حتما بخوانید: ۱۰ مهارت زندگی خیلی مهم که در هیچ کلاسی تدریس نمیشه!
تعریف استرس از زبان کودکان

دانلود فایل ویدیویی

حتما بخوانید: روشهای ساده و روزمره برای سلامت مغز

در زمان وقوع استرس چه اتفاقی در بدن می افتد؟

بیاین یه نگاهی داخل بدنمون بندازیم تا ببینیم واقعا استرس چیه. در ابتدا استرس به عنوان یک احساس، یک واکنش به شرایط مشخصی شروع میشه. روش بدن برای آماده سازی ما برای یک چالش جدید. ممکنه حسی شبیه جلیز و ولیز تو وجودمون باشه، یا نگرانی،  یا بی اعصابی، شایدم سردرد، عدم تمرکز  یا حساسیت باشه.

دانلود فایل ویدیویی

بیاین فرض کنیم یه امتحان مهم در پیش دارین. ممکنه تصور کنی که استرس فقط تو مغزت اتفاق میوفته اما تحقیقات نشون داده.  که تمامی بدنت میتونه تحت تاثیر استرس باشه. بیاین یکم دقیق تر نگاه کنیم.

وقتی عوامل استرس زا یا شرایطی بحرانی پیش میاد یا در موقیت استرس زا قرار میگیرید، هیپوتالاموس که منطقه کوچکی در مغزه سیستم هشداری در بدن شما رو به راه میندازه. از طریق مجموعه از سیگنال های عصبی و هورمونی، این سیستم غدد آدرنال که در بالای کلیه ها جای دارند رو تحریک میکنه تا مجموعه از هورمون ها شامل آدرنالین و کورتیزول رو در خون ترشح کنه. آدرنالین و کورتیزول سرعت تپیدن قلب یا همون ضربان رو افزایش میده و در نتیجه فشار خون بیشتر میشه و تامیین انرژی رو از این طریق افزایش میده.

کورتیزول که هورمون اصلی استرسه، میزان شکر یا همون گلوکوز رو در خون افزایش میده. به این پاسخ طبیعی، پاسخ استرس یا واکنش استرس میگن و میتونه در شرایط حاد مثلا زمانی که باید خیلی سریع ترمز بگیریم برای ما مفید باشه.

این واکنش ها، قدرت ما رو برای داشتن کارایی مناسب در شرایط تحت فشار، افزایش میده. در شرایط معمول تر و اگر درست کنترل بشه، واکنش استرسی میتونه باعث بشه شما کارایی بهتری  مثلا در تمرین موسیقی تون، ورزش یا حتی امتحانتون داشته باشید.

مشکل اونجایی شروع میشه که بدن همیشه خودش به شرایط عادی بر نمی گردونه. و اگر بدن و ذهن شما در مدت زمان طولانی به صورت مزمن تحت استرس باشه ممکنه سلامتیتون رو تهدید کنه.

تاثیر کورتیزول و آدرنالین بر بدن
  • ضربان قلبتان بالا رود
  • سرعت تنفستان بیشتر می شود تا اکسیژن بیشتری دریافت کنید
  • استفاده و سوختن گلوکوز در مغز و عضله ها سریعتر و آسان تر می گردد
  • رگ ها را منقبض و خون را به سمت عضله ها هدایت می کند
  • سرعت تعریق را افزایش می دهد
  • کاربری دستگاه هایی چون دستگاه گوارش، تولید مثل و رشد، جهت تمرکز و استفاده انرژی در دستگاه های مورد نیاز دفاع و یا فرار در شرایط تهدید جانی را کند می کند
  • شرایط آمادگی بالا در بدن ایجاد می شود تا بدن به خواب نرود
مقادیر زیادی و متوالی کورتیزول و آدرنالین می تواند باعث شود:
  • به عروق و رگ های خونی آسیب رسد
  • فشار خون بالا رفته و احتمال حملات و سکته قلبی افزایش یابد
  • احتمال انواع سردرد، بی خوابی و افزایش وزن بیشتر گردد
  • ابتلا به دیابت نوع ۲
  • پوکی استخوان
  • خستگی مداوم
  • کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن
  • مشکلات حافظه
حتما بخوانید: ۵۰ دلیل برای شروع رژیم غذایی سالم از همین امروز

تاثیر استرس بر مغز عوامل استرس زا انواع استرس استرس چیست استرس

حتما بخوانید: واقعا زبان بدن چیست ؟

انواع استرس ها و تاثیر آنها

دانلود فایل ویدیویی

استرس لزوما منفی نیست. انواع استرس واکنش هایی ایجاد می کند که در گذشته ، باعث شد نیاکان ما زنده بمانند. بدون این قابلیت فوق العاده و پاسخ فرار جنگ یا فرار، نوع بشر نمی توانست تداوم یابد. نیاکان غار نشین و شکارچی ما در طول سالیان متمادی از تکامل توانستند با کمک این پاسخ بیولوژیکی خود و جوامع بشری را از خطرات متعدد حفظ نمایند.

در دنیای مدرن نیز می تواند استرس سالم بوده و باعث شود شما از تصادفی احتمالی جان سالم بدر ببرید، پروژه خود را به موقع تحویل دهید، یا در شرایط هرج و مرج، حواس خود را جمع کنید. روز ازدواج تان نیز می تواند از نمونه ای از انواع استرس خوب باشد.

در بررسی عوامل استرس زا همینطور باید به یاد داشت که میزان استرس کاملا به فرد تحت آن وابسته است. مثلا شما ممکن است عاشق حس چالش صحبت کردن در جمعی باشید در حالی که برادر یا خواهر دو قلو تان از آن وحشت دارد.

بنابراین باید گفت دو نوع “گروه استرس” وجود دارد: استرس مثبت یا Eustress و استرس منفی یا Distress. این دو نوع استرس نه با نوع عوامل استرس زا بلکه با چگونگی برداشت شخص از شرایط و عامل – تهدید منفی یا چالش مثبت – تعریف می گردند.

استرس مثبت پاسخ مثبتی به عوامل استرس زا است که از علائم آن می توان به احساساتی چون امید، معنا و انرژی فیزیکی و درونی اشاره نمود. این نوع از استرس تاثیر مناسبی روی میزان رضایت از زندگی و سلامتی دارد و باعث رشد شخصی می گردد.

از این جا به بعد وقتی صحبت از استرس می کنیم منظورمان Distress و استرس منفی می باشد. قبل از اینکه به انواع استرس بپردازیم بد نیست که میانگین درصد استرس در سنین مختلف را بدونیم:

حتما بخوانید: قانون جذابیت زیر ذره بین علم ژنتیک

 

چهار نوع اصلی استرس بر اساس مدت زمان اعمال استرس مشخص شده اند:

  • استرس زودگذر

استرس کوتاه مدت و زودگذر متداولترین انواع استرس است. استرس زودگذر معمولا در اثر تفکر راجع به شرایطیست که به تازگی رخ داده یا در آینده نزدیک اتفاق می افتد. مثلا زمانی که با همسر خود مشاجره ای کردید استرس شما افزایش می یابد آما با حل شدن همان مسئله، استرس نیز از بین می رود.

استرس زودگذر معمولا سریع اتفاق می افتد. مثلا در رانندگی بنزین خودرو شما تمام شده و خاموش می شود. این باعث میشه که شما استرس بگیرید. اما وقتی بنزین میزنید، استرس شما تمام شده و عواقب بدی برای شما در طولانی مدت نخواهد داشت. ازش میگذرید و مشکل حل میشه

استرس زودگذر علائمی چون سردرد و یا شکم درد می تواند داشته باشد.

  • استرس زودگذر اما متداول

استرس متدامل، نوعی از انواع استرس است که هر روز می آید و می رود. این نوع استرس، پتانسیل ایجاد مشکلات شدید را در بدن شما دارد. بعضی اوقات در طولانی مدت، بدن ما معتاد استرس می شود. معتاد به ترشح هرمون ها و اتفاقاتی که در موقع استرس در بدن می افتد. این استرس متداول است که پتانسیل ایجاد مشکلات شدید را در بدن ما دارد. از مردم شنیدید که میگن: خیلی کارام زیاده. نمیدونم چجوری جمعش کنم. هر روز فشار روی من بیشتر میشه و مشابه اینها. این استرس متداول است. و این یک چراغ قرمز برای ما است که بیشتر حواسمون رو جمع کنیم. چنین استرسی می تواند باعث فشار خون بالا و بیماری های قلبی گردد.

افرادی که به صورت مداوم دچار استرس های زودگذرند به این شرایط مبتلا می گردند. وقتی فردی تعهدهای متعدد و برنامه ریزی نامناسبی داشته باشد ممکن است عوامل استرس زا بیشتر و همینطور علایمزودگذر و متداول داشته باشد. این علایم می تواند شامل حساسیت و عصبانی شدن سریع باشد که می تواند روی روابط فرد تاثیرات منفی بگذارد.

  • استرس مزمن طولانی مدت

نوع بعدی استرس، مزمن است و وقتی که به مرحله استرس مزمن میرسیم، بدون شک شواهد آن در بدن آشکار است. این نوع استرسی است که نه روزانه، بلکه ماه ها و سالها دنبال شما است. این استرس بدن ما را فرسوده میکنه. مارو پیر میکنه و چین و چروک درمیاریم و به سلول های سالم بدن حمله میکنه. و در نهایت، در بدن ما بیماری هایی مانند، مرض قلبی، دیابت یا افزایش سطح کوزتیزول همیشگی در بدن و خستگی مفرد را می تواند بوجود می آورد

این مضرترین نوع استرس است که در طولانی مدت تاثیرات بسیار مخربی دارد. عوامل استرس زا مانند فقر مداوم، خانواده مشکل دار، یا یک زندگی مشترک نافرجام می تواند استرس مزمن ایجاد کند. این زمانی اتفاق می افتد که فرد راه فراری از شرایطی که استرس را ایجاد کرده نمی بیند و دیگر به دنبال راه حلی نمی گردد.

استرس مزمن می تواند به صورت پنهان باقی بماند زیرا افراد به آن عادت می کنند، برخلاف استرس زودگذر که به صورت مداوم و به دلایل مختلف اتفاق می افتد. استرس مزمن می تواند به بخشی از شخصیت یک فرد تبدیل شود و شخص را در مقابل تاثیرات استرس های دیگر آسیب پذیر تر می کند.

افرادی که دچار استرس مزمن هستند ممکن است خودکشی کنند، کارهای وحشیانه انجام دهند، دچار حملات و سکته های قلبی و مغزی گردند.

  • استرس وخیم

آخرین نوع استرس، استرس وخیم است که ما کنترلی روی آن نداریم. مثلا یک اتفاق حیلی ناگوار می تواند باعث تولید و ماندن استرس وخیم در ما شود

حتما بخوانید: اهمیت روز استراحت در ورزش و بدنسازی

عوامل استرس زا و میزان شدت آنها

همانطور که اشاره شد هر کدام از ما در عوامل استرس زا مختلف، واکنش های متفاوتی داریم و شرایطی که ممکن است برای شخصی وحشتناک باشد برای دیگری بسیار سهل و حتی لذت بخش بنماید. در اینجا لیستی از شرایطی که به صورت معمول باعث انواع استرس می گردند را با هم مرور می کنیم:

تاثیر استرس بر مغز عوامل استرس زا انواع استرس استرس چیست استرس

  • کمبود زمان یا پول
  • مشکلات خانوادگی معمول
  • بیماری
  • جا به جا شدن خانه
  • مشکلات معمول روابط اجتماعی
  • سقط جنین یا مرده زایی
  • رانندگی در ترافیک سنگین یا ترس از تصادف
  • فقدان و از دست دادن دوستان و اطرافیان
  • ترس از جرم و جنایت یا مشکلات در محله
  • سر و صدای بیش از حد، شلوغی زیاد، و آلودگی
  • شرایط عدم اطمینان یا در انتظار یک واقعه مهم

در برخی موارد دلیل و عامل استرس زا حتی قابل شناسایی نیست. مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی یا اضطراب مزمن می تواند باعث افزایش آسیب پذیری اشخاص در مقابل استرس گردد. در برخی موارد شخص حتی پس از گذشت زمان از واقعه دردآور مانند یک تصادف یا تجاوز، همچنان استرس را تجربه می کند. این حالت به عنوان اختلالات روانی استرسی پس از حادثه یا Post-traumatic stress disorder (PTSD) شناخته می شود. چنین اختلالاتی در افرادی که در مشاغل پر استرس همچون ارتش کار می کنند و تجربیاتی چون جنگ داشته اند بسیار شایع است.

حتما بخوانید: یادآوری های ساده برای داشتن زندگی فوق العاده

علائم استرس فیزیکی، احساسی و رفتاری

در ادامه علائم فیزیکی، احساسی و رفتاری استرس را به صورت خلاصه لیست می کنیم:

علائم فیزیکی انواع استرس :
  • تعریق
  • سردرد و یا درد در سینه و کمر
  • گرفتگی و دردهای عضلانی
  • اختلال نعوظ یا از دست دادن حس جنسی
  • غش کردن و بیهوش شدن
  • فشار خون بالا و یا بیماریهای قلبی
  • کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن و افزایش آسیب پذیری در مقابل بیماریها
  • مشکلات در خوابیدن، خواب بیش از حد یا بسیار کم
  • مشکلات گوارشی
علائم و واکنش های ذهنی و احساسی انواع استرس :
  • عصبانیت
  • تشویش و یا بدبینی
  • عدم تمرکز و یا فراموش کاری
  • عدم تصمیم گیری
  • شک به خود
  • افسردگی و یا غم
  • خستگی
  • خوردن ناخن
علائم رفتاری انواع استرس :
  • خوردن بیش از حد زیاد یا کم
  • مصرف الکل زیادی یا مصرف مواد مخدر
  • افزایش میزان مصرف تنباکو
  • مشکلات روابطی و دوری از جامعه
  • گریه کردن متناوب
  • بی انگیز گی
حتما بخوانید: ۲۰ مواد غذایی مفید برای تقویت مغز ، حافظه و تمرکز
 

تفاوت های استرس خوب و استرس بد

دانلود فایل ویدیویی

شما شاید همیشه از بقیه میشنوی که تو به عنوان یک آدم حرفه ای نباید استرس بگیری. وضعیت تورو میبینن و میگن همش استرس داری و آروم و قرار نداری. باید عوامل استرس زا رو از خودت دور کنی و خیلی حرف های دیگه.

زمانی شما می توانی از استرس خود بهره وری مثبت کنی که متوجه شی در کل ۲ نوع “گروه استرس” مثبت و استرس منفی وجود دارد

استرس مثبت که برای تو خوبه و بهت انگیزه میده و تورو به جلو هول میده. استرس مثبتی که تورو به جایی که الان هستی رسونده. تمام اون ضرب العجل های کاری و زندگی که همیشه تورو به جلو هول میده و از مرز های خودت تورو فراتر میبره، همان استرس مثبت هست.

حالا استرس منفی هم وجود داره. انواع استرس های مزمنی که سراغت میاد و روحیتو ازت میگیره، حالتو خراب میکنه و روز به روز تورو به زمین میکوبه. بهره وری رو پایین میاره و انگیزه تورو ازت میگیره.

حالا انواع استرس مثبت بهت کمک میکنه که بتونی به موفقیت برسی، تمرکز کنی و زندگیتو بهتر کنی.

حالا فرق این ۲ نوع استرس چیه؟ چطور فرقشونو متوجه بشیم؟

بدن شما در هر ۲ نوع استرس یک عملکرد را از خودش نشون میده و تاثیر استرس بر مغز و بدن هم همیشه به یک شکل هسات. چه استرس خوب و چه استرس بد، عکس العمل بدن یکی هست. حالا چه پشت ترافیک گیر کردید، با کسی کل کل کردید یا استرس نرسیدن به ضرب العجلی که خودتون برای خودتون تعیین کردید را دارید. عکس العمل بدن شما به استرس؛ همیشه یک شکل خواهد بود.

تفاوت بین استرس خوب و استرس بد اینه که چطور و با چه سرعتی باهاش کنار میای. آیا در شناخت عوامل استرس زا هم کدام ماهر شدی یا نه.

این کار در استرس مثبت ساده است چون دیدگاه شما نسبت به آن خوب است و سریع باهاش کنار میایین. شما میدونی که وقتی به ضرب العجل های خودت برسی، استرست از بین میره.

اما انواع استرس های مزمن ، در نهایت به نتیجه ای نمیرسه و همیشه حضور داره. این استرس ها تورو خراب میکنن و همین نوع استرس منفی است که در مدت های طولانی به بدن شما  ضربه های بدی میزنه. این استرس ها به جای اینکه شمارو بالا ببره، میکشه پایین و خراب میکنه.  در این شرایط، پیشنهاد من برای شما اینه که:

  • چند وعده غذای سالم بخور
  • یکم با خودت روراست باش و همه چیز رو واضح تر ببین
  • سعی کن چند تا قدم مثبت برای خودت برداری که تورو به اهدافت نزدیک تر کنه
  • سعی کن شرایط را واضح تر و با آرامش بسنجی تا دید مناسبی نسبت به این شرابط پیدا کنی
  • سعی کن برای این شرایط یک هدف یا نتیجه نهایی تعریف کنی

احتمال زیاد بعد از اینکه اینکار هارو کردی، شرایط دیگه انقد بد جلوه نکنن. هدف این شرایطی که توش قرار گرفتی رو پیدا کن، عوامل استرس زا را بشناس و در نهایت با آرامش کامل سعی کن که با استرست کنار بیای و ازش استفاده مفید کنی.

ولی سعی نکن که کلا از شر همه استرس های زندگیت خلاص شی که این اتفاق هیچوقت نخواهد افتاد استرس چیزی هست که تو را “تو” می کند. استرس خود را پذیرش کن و ازش به صورت مثبت استفاده کن.

تاثیر استرس بر مغز - عوامل استرس زا - انواع استرس - استرس چیست؟

حتما بخوانید: ۱۲ عامل اصلی ریزش مو سر

آیا استرس باعث مرگ می شود؟

دانلود فایل ویدیویی

در دنیایی پر از مسئولیت و کار های مختلف که روز به روز هم بیشتر می شوند. انواع استرس میتونه روی ما تاثیر زیادی بزاره. اما واقعا عوامل استرس زا چی هستن؟ و این استرس چقدر واسه ما بده؟ آیا استرس میتونه باعث مرگ بشه؟

از لحاظ بیولوژیکی استرس کاملا تعریف شده است. مثلا اگر خرس به شما حمله کند، این هرمون های استرس است که جان شما را نجات می دهد. اما قسط خانه دادن، قبض خانه و مسئولیت های دیگه، مثل حمله خرس وحشی میتونن عوامل استرس زا باشند و باعث بشوند که همین هرمون های استرس را در بدن ترشح پیدا کنه.

اما برخلاف حیوانات که بلاخره در طول عمر خود می توانند استرس را از بین برده و عکس العمل خود در مقابل عوامل استرس زا را تغییر دهند، انسان ها در این امر ناکام بوده اند. نحوه زندگی اکثر ما طوری هست که در اکثر مواقع در معرض عوامل استرس زا قرار داریم و بدن ما به صورت مستمر در حال تولید هرمون های استرس است که باعث افزایش ضربان قلب، انقباض عضلات و دل پیچه می شود.

در کشور ژاپن عبارت “کاروشی” به معنای مرگ از کار زیاد است. در جامعه این کشور، جوان های سالم و سرحال، ناگهان سکته کرده و دچار مرگ می شوند. با تحقیقات و بررسی های زیادی که انجام شد، دلیل این ایست قلبی و سکته ها، استرس بیش از حد و عدم شناخت و پیشگیری عوامل استرس زا در طولانی مدت بوده است

اما چجوری استرس باعث مرگ میشه؟

کورتیزول به عنوان یکی از اصلی ترین هرمون های استرس، وظیفه انتقال انرژی از قسمت های بی اهمیت بدن به قسمت های حیاتی، در زمان وقوع انواع استرس را دارد

اما این استرس مزمن است که در نهایت مشکل ساز می شود. سیستم ایمنی بدن دچار مشکل شده، التهاب در بدن بوجود می آید و تعداد گولبول های سفید بدن کم شده و احتمال دریافت بیماری بیشتر می شود. برخی تحقیقات نشان میده که استرس مزمن، میتونه باعث بوجود آمدن سرطان هم بشه.

تحقیقاتی که بر روی میمون ها انجام شده نشان می دهد که میمون هایی که در معرض استرس زیاد و مزمن بودند، دارای گرفتگی های بیشتری در شاهرگ های اصلی قلب خود می باشند. که این گرفتگی ها، در زمان استرس، می تواند باعث سکته قلبی شود. مغز هم آسیب می بیند، تحقیقات روی موش های آزمایشگاهی نشان داد که آن دسته که از موش ها که در معرض استرس مزمن و شدید بودند، مغز آنها سلول های خاکستری کوچکتر و کمتر، با ارتباطات نورونی کمتری داشت و بیشترین تاثیر استرس بر مغز ، مربوط به قدرت یادگیری و حافظه است. استرس و بیخوابی میتونه یادآوردن مسائلی که میخواهیم را برای ما خیلی سخت کنه.

بهترین نشانه استرس در دی ان ای ما نهفتته است. ما چیزی به نام “تیلامیر” در انتهای “کروموزون” های خود داریم که با پیر شدن و بالا رفتن سن، کوتاه شده و از بین می رود، و بعدش سلول دیگر تکسیر نمیشود و می میرد. پس این تلامیر ها مستقیما با عُمر سلول های بدن ما در ارتباط هستند و استرس هم به سرعت از بین رفتن این تلامیر ها کمک زیادی می کند.

اما حالا نیاز نیست ناامید بشیم. هرمون دیگری به نام “آکسی توسِن” باعث کاهش هرمون استرس در بدن شود. رگ های خونی را ریلکس کرده و عملکرد قلب را بهبود می بخشد.

حالا چطور هرمون آکسی توسِن بیشتر تولید کنیم؟

به این هرمون، هرمون بغل کردن می گویند چون با داشتن ارتباطات اجتماعی سالم و خنده و امثال اینها در بدن ترشح می شود.

افرادی که زمان زیادی با اطرافیانشان می گذرانند، در برابر عوامل استرس زا مقاوم تر می شوند.

حالا دفعه بعدی که زندگی روی سرت خراب شد، یادت باشه که تنها نیستی، با اونایی که دوسشون داری وقت بگذرون، خدا رو چه دیدی شاید همین جونتو نجات داد.

حال برای اینکه اطلاعات شما از دنیای استرس بیشتر بشه، در تصویر پایین من ۲۰ کشور با بیشترین استرس را در سال ۲۰۱۷ تحقیق و جمع آوری کردم.

تاثیر استرس بر مغز عوامل استرس زا انواع استرس استرس چیست استرس

حتما بخوانید: انواع و علائم افسردگی – توضیح کامل

تاثیر استرس بر مغز چیست؟

اشاره کردیم که استرس زمانی خطرناک می شود و تاثیرات مخرب دارد که به صورت مداوم و یا مزمن در آید. مغز به عنوان مهترین عضو بدن در مرکز آسیب های وارده از طریق استرس است. در حقیقت استرس مزمن شروع به تغییرفیزیکی مغز و ساختار آن می کند. تاثیر استرس بر مغز می تواند براندازه، ساختار و نحوه ی عملکرد آن باشد و این آسیب ها تا حتی سطح ژن ها و ژنتیک تاثیر بگذارد.

وقتی مغز یک وضعیت استرس آور را تشخیص می دهد، محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال(HPA) شما فورا فعال می شود و هورمون های آدرنالین و کورتیزول آزاد می کند تا بدن را برای عمل فوری آماده می کند. اما همانطور که اشاره شد سطح بالای کورتیزول در مدت زمان طولانی به مغز شما آسیب جدی می زند.

اولین تاثیر استرس بر مغز، افزایش فعالیت و تعداد ارتباطات عصبی در آمیگدال یا همان مرکز ترس مغز می باشد.

با افزایش سطح کورتیزول، تاثیر استرس بر مغز در سیگنال های الکتریکی هیپوکمپوس که با یادگیری، حافظه، و کنترل انواع استرس مرتبط است تحلیل می رود. هیپوکمپوس همچنین جلوی عملکرد محور HPA را می گیرد، بنابراین با ضعیف شدن آن، توانایی کنترل انواع استرس هم تضعیف می شود.

کورتیزول می تواند به معنای واقعی کلمه سبب کوچک شدن اندازه مغزتان شود. مقدار زیاد آن منجر به از دست دادن ارتباط سیناپسی بین نورن ها و کوچک شدن قشر جلویی مغز شما شود، قسمتی از مغزتان که رفتارهایی مانند تمرکز، تصمیم گیری، قضاوت، و روابط اجتماعی را تنظیم می کند.

همچنین موجب می شود که تعداد کمتری از سلول مغز جدید در هیپوکمپوس ایجاد شود. این یعنی اینکه اضطراب مزمن ممکن است یادگیری و به خاطر آوردن چیزها را سخت تر کند و همچنین زمینه را برای مشکلات ذهنی جدی تری، مانند افسردگی و نهایتا آلزایمر را فراهم کند.

تاثیر استرس بر مغز ممکن است به بتدریح به سطح DNA مغز هم برسد.

یک آزمایش نشان داده است که میزان مراقبتی که موش مادر به بچه تازه متولد خود می دهد بر اینکه موشِ نوزاد بعدا در زندگی چگونه به استرس پاسخ می دهد، نقش دارد. معلوم شد که بچه های مادران مراقب به استرس کمتر حساس هستند چونکه مغز آن‌ها دریافت کننده‌های کورتیزول بیشتری تولید کرده است، که به کورتیزول می چسبندند و پاسخ استرس را کاهش می‌دهند. بچه های مادران بی تفاوت نتایج برعکس داشتند، و در نتیجه در طول زندگی نسبت به انواع استرس حساس تر بودند.

در مطالعه بحث تاثیر استرس بر مغز ، این ها تغییرات اپی ژنتیک بحساب می آیند، به این معنی که بدون تغییر مستقیم کد ژنتیکی بر نوع ژن‌هایی که بروز می‌کنند اثر می گذارند و اگر جای مادران عوض شود این تغییرات قابل بازگشت هستند. اما یک نتیجه تعجب آور این بود که تغییرات اپی ژنتیک ایجاد شده توسط یک موش مادر به نسل زیادی بعد از او منتقل شده است. به عبارت دیگر، نتایج این کنش‌ها وراثتی بوده است.

حتما بخوانید: اهمیت خواب برای سلامت بدن، مغز و حافظه
 

راه های مقابله با انواع استرس

دانلود فایل ویدیویی

خبر خوب اینه که میشه کنترل مناسبی روی انواع استرس داشت و اگر عوامل استرس زا رو درست شناسایی کنید میتونید با یه برنامه ریزی مناسب اون مهار و ازش استفاده کنید.

حالا چطوری میشه انواع استرس رو از بین برد؟

  • بخوابید. خواب زمانیه که بدن و ذهن ما دوباره شارژ میشن
  • به موزیک گوش کنید. گوش کردن به مزیک یک روش خوب از بین بردن استرسه
  • بخندید. خنده وقتی شروع میشه پاسخ استرسی رو کاهش میده و ضربان قلب و فشار خون تنظیم میکنه و یه حال خوب و ریلکس رو ایجاد میکنه
  • از دیگران کمک بگیرید. با درخواست کمک از فرد مورد اعتمادتون می تونید  استرس تون رو کاهش بدید.
  • از روش های ریلکسیشن مثل تنفس عمیق و تصویر سازی استفاده کنید
  • ورزش کنید و فعالیت داشته باشید. دقیقا مانند خوابیدن، ورزش میزان استرس رو کاهش میده. تازه ورزش، اندورفین که هورمون طبیعی شادی هست رو در بدن آزاد میکنه.
  • به یک حلال مشکلات تبدیل بشین. از پیش اقدام کنید و یه نقشه مشخصی برای مدیریت شرایط استرس زای خودتون ایجاد کنید

خب حالا سود این که عوامل استرس زا رو بشناسید و استرس رو مدیریت کنید و روش مناسب ریلکسیشن خودتون رو داشته باشید چیه؟

راحتر و بهتر تمرکز می کنید. شکم درد کمتری خواهید داشت و حتی ممکنه امتحانتون رو بهتر بدید و کلا حال عمومی بهتری دارید و جالبش اینه که اگر این رو به عادت تبدیل کنید و تمام زندگی به کار ببرینش. زندگی سالمتری خواهید داشت. استرس بیش از حد می تونه انواع بیماری رو به همراه داشته باشه  یا میتونه شدت بیماری هایی مثل دیابت و بیماری های قلبی رو بیشتر کنه. چون هر کدوم از ما با هم فرق داریم باید آزمایش کنید و روش کاهش استرس خودتون رو پیدا کنید

با داشتن یه برنامه مناسب کم کم با بدنتون آشنا میشید و روش مناسب خودتون که مناسب احساسات و استرس های شما باشه رو پیدا می کنید

و این مثل یک موسیقی زیبا برای بدن، مغز و سلامتیمون خواهد شد.

امیدوارم از این مطلب در مورد انواع استرس و عوامل استرس زا استفاده کرده باشید.

حتما بخوانید: روش های افزایش بهره وری در زندگی و محیط کار
حتما بخوانید: خصوصیت های افراد باهوش و ۸ کاری که آنها انجام نمی دهند
حتما بخوانید: ۱۴ موانع ذهنی که زندگی ما رو کنترل می کنند

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

13 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

blankشاید از اینا هم خوشت بیاد 😉